Μελισσούλα σκεφτική… (“οι πολλές οι δυσκολίες, ζούνε μες στη φαντασία…”)
ΜΕΛΙΣΣΟΥΛΑ ΣΚΕΦΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ-7 ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ
Μελισσούλα σκεφτική
ίσως πιο καλά αιστανθείς
αν με φίλες σου βρεθείς.
Μα και μέσα σου αν σκύψεις
και με “σένα” αν μιλήσεις
πάντα θα βρεις απαντήσεις.
Μελισσούλα σκεφτική
ίσως πιο καλά αιστανθείς
αν με φίλες σου βρεθείς.
Οι πολλές οι δυσκολίες
μάθε το και έχει αξία,
ζούνε μες στη φαντασία.
Το τραγούδι αυτό βρίσκεται στο βιβλίο “Παιδικό Τραγούδι και Συναισθηματική Αγωγή” (εκδόσεις “Πεδίο”, 2012- εικονογράφηση Χρήστος Δήμος), που γράψαμε με την Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, κ. Ειρήνη Γιασιράνη. Στο πιάνο, η Λουίζα Κουλά.
Στο βιβλίο, κάτω από το ποίημα, παρατηρώντας τις εικόνες, βλέπουμε ένα αγόρι να λέει σε ένα κορίτσι:
“Γιατί λέμε πως οι περισσότερες στενοχώριες και οι φόβοι βρίσκονται μόνο στη φαντασία μας;”
Και το κορίτσι, απαντά:
“Γιατί οι σκέψεις που μας ανησυχούν και μας τρομάζουν, δεν συμβαίνουν απαραίτητα και στην πραγματικότητα.
Να γιατί ορισμένα παιδικά ποιήματα και παιδικά τραγούδια είναι και για μεγάλους. Πόσες και πόσες φορές δεν υποφέρουμε στην καθημερινότητα μας από φόβους που ποτέ όμως δεν γίνονται πραγματικότητα! Πόσες και πόσες φορές νιώθουμε καλύτερα αν βρεθούμε με φίλους. Πόσες και πόσες φορές χρειαζόμαστε να “μιλήσουμε” στον εαυτό μας, για κάτι που μας πιέζει, μας στενοχωρεί.
Τέτοια παιδικά ποιήματα και παιδικά τραγούδια τα δουλεύουμε και τα ξαναδουλεύουμε με τα παιδιά, συζητάμε τους στίχους τους και τους ξανά συζητάμε. Σε βάθος χρόνου και μέσα από τις επαναλήψεις, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και η αντίληψη τους ενδυναμώνεται, μαθαίνουν να διαχειρίζονται όλο και περισσότερο, σημαντικές καταστάσεις όπως αυτές που αναφέρονται στο συγκεκριμένο ποίημα-τραγούδι και να έρχονται σε επαφή με τα αρνητικά συναισθήματα, μαθαίνοντας να μην τα φοβούνται!