Ο ΛΑΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ! Το δίκαιο του νομοθέτη και το δίκαιο της ψυχής, μέσα από ένα Παιδικό Τραγούδι! (Επ’ ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κοινωνικής δικαιοσύνης που είναι η 20η Φεβρουαρίου).
Το δίκαιο της ψυχής, μέσα από ένα Παιδικό Τραγούδι! Το τραγούδι που ακολουθεί είναι σε ποίηση δική μας και μελοποίηση Λουΐζας Κουλά. Η ίδια παίζει πιάνο και τραγουδά.
Ο λαγός και το δίκιο της ψυχής του!
-Λαγέ γιατί το έκανες
κι έβγαλες τα καρότα
από το χώμα το βαθύ
και τα’ φαγαν οι άλλοι;
Τις διαταγές δεν άκουσες,
παράκουσες το νόμο.
Ο δικαστής στη φυλακή
αμέσως θα σε βάλει!
-Αυτός ο νόμος , άδικος
πιο δίκαιος της ψυχής μου.
Κι αυτόν εδιάλεξα εγώ
να μην πεινούν οι άλλοι!
Κι απ’ την αρχή αν το ‘ ξερα
πως θα με φυλακίσουν,
εγώ το δίκιο της ψυχής
θα διάλεγα και πάλι!
Εδώ ακούμε το τραγούδι, Ο ΛΑΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ-2
Αυτό το παιδικό τραγούδι γεννήθηκε μέσα από το μύθο της Αντιγόνης, κόρης του βασιλιά της Θήβας Οιδίποδα και της Οιοκάστης, που έθαψε τον αδελφό της τον Πολυνείκη παρά τη διαταγή του βασιλιά Κρέοντα… γι’ αυτό και ενταφιάστηκε ζωντανή.
Συζητούμε με τα παιδιά για τη μεγαλοσύνη του δίκιου της ψυχής, αλλά και για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος στη ζωή του, αν παραβλέπει το δίκαιο του νομοθέτη.
Έχουμε στο νου μας ότι στην ηλικία των 8-9 χρόνων, τα παιδιά βλέπουν σαν “ήρωα” εκείνον που βοηθά τους άλλους και γενικότερα εκείνον που κάνει το καλό. Τα παιδιά των 11 έως 13 χρονών, “ηρωοποιούν” όσους παρουσιάζουν ιδιαίτερες ψυχολογικές ικανότητες, όπως είναι το θάρρος, η σοφία, η καλοσύνη. και ότι η ηθική “διδάσκεται” καθώς έλεγε ο Σωκράτης.
Συμπερασματικά, το παν δεν είναι να έχουμε σχολεία που θα βγάζουν καλούς μαθητές. Όχι. Χρειαζόμαστε σχολεία που θα διαμορφώνουν καλούς ανθρώπους!